2021 m. kovo 1 d., pirmadienis

ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖ

Zarasų rajono savivaldybės administracija. Sėlių a. 22, 32110 Zarasai, tel. (8 385) 37173, faks. (8 385) 37172, el.p. info@zarasai.lt
Biudžetinė įstaiga. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 188753461.
Versija neįgaliesiems
Informacija
Naujiena
zrs

Gero „tūso“ formulė Pavaišinkite skanėstais iš obuolių

 Obuoliuose gausu lÄ…stelienos, mineralinių druskų (geležies, mangano, kalio, natrio, kalcio), sÄ—klose – jodo, jie stabdo dantų Ä—duonį, emalio irimÄ…, dezinfekuoja burnos ertmÄ™ ir kita. Taigi obuolius valgyti ne tik skanu, bet ir sveika. O kiek skanumynų galima nesunkiai pagaminti iš obuolių ir nustebinti sveÄius vakarÄ—lio metu! Nagi pabandykite ir nudžiuginkite artimuosius, mylimuosius ir draugus kvepianÄiu garuojanÄiu obuolių pyragu bei kitais skanÄ—stais!!   
Obuolių pyragas 
Tešlai: 100 g sviesto, 1 kiaušinis, 250 g miltų, 1 g sodos, pakelis vanilinio cukraus, 50 g cukraus.
Ä®darui: 3–4 dideli obuoliai, šaukštelis cinamono, 3 šaukštai cukraus.
Tešlos paruošimas: sviestÄ… išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi; įmuškite kiaušinį ir vÄ—l gerai išsukite; sviesto masÄ™ sukrÄ—skite ant miltų, sumaišytų su soda, ir užminkykite tešlÄ…; palikite šaltai pastovÄ—ti apie 1 val.
AtšalusiÄ… tešlÄ… perpjaukite pusiau ir iškoÄioti du lakštus. Vienu iškloti karšÄiui atspariÄ… keramikinÄ™ kepimo formÄ….
Ä®daro paruošimas: obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais arba sutarkuokite stambia tarka; pabarstykite cukrumi ir cinamonu.
MasÄ™ sukrÄ—skite ant tešlos, paviršių išlyginkite. Ä®darÄ… uždenkite likusiu lakštu, kraštus gražiai užlankstykite. Kepkite 40–50 min. iki 2000 C įkaitintoje orkaitÄ—je.
Obuolių sūris
Naminis, kvepiantis, pagardintas grietinÄ—le ir tirpstantis burnoje... Toks yra obuolių sÅ«ris, kurį pasigaminti labai paprasta! 
Tau tereiks: 5 kg obuolių, 1,5 kg cukraus, 1 šaukštelio cinamono.
Gaminimas: obuolius nulupkite, išimkite sÄ—klalizdžius ir supjaustykite, užpilkite cukrumi, išmaišykite ir vÄ—sioje vietoje palikite 5–6 valandoms, kad išsiskirtų sultys; atsiradusias obuolių sultis nupilkite į puodÄ… ir virkite mažoje temperatÅ«roje, kol nugaruos pusÄ— kiekio, o sultys patamsÄ—s; tada į sultis sukrÄ—skite ¾ obuolių ir virkite apie valandÄ…, nuolat maišydami, kol nebeliks skysÄio; sudÄ—kite likusius obuolius ir cinamonÄ…, dar pavirkite apie pusvalandį, kol masÄ— nebelips prie sienelių.
Obuolių masÄ™ sudÄ—kite į marlÄ™, suformuokite cilindro formos sÅ«rį, užriškite marlÄ—s galus ir porai dienų paslÄ—kite vÄ—sioje patalpoje. Kai sÅ«ris susislÄ—gs, jį palikite džiÅ«ti mažiausiai savaitei sausoje patalpoje.
Kepti obuoliai su varške
Visai neturi laiko, taÄiau nori greito ir skanaus deserto nustebinti sveÄiui? Šis tau kaip tik!
Patiekalui reikia: 4 didelių (nepernokusių) obuolių, 150 g varškÄ—s, 100 g vandenyje mirkytų razinų, 2 šaukštelių medaus, 1/8 stiklinÄ—s romo ar konjako, šaukšto alyvuogių aliejaus. 
Gaminimas: obuolius nuplaukite, nupjaukite viršÅ«nÄ—les su koteliais, vidų išskobkite; išskobtÄ… obuolių masÄ™ (be sÄ—klalizdžių) supjaustykite mažais gabaliukais ir sumaišykite su varške, razinomis, medumi bei romu; pridÄ—kite įdaro į išskobtus vaisius, uždÄ—kite viršÅ«nÄ—les; obuolius aptepkite aliejumi ir kepkite 200–2200C laipsnių įkaitintoje orkaitÄ—je apie 20 min.
SKANAUS!!!
ParengÄ— Dominyka PARADNIKAITÄ–
Sandros PETKUTÄ–S pieš.
Nuotraukos



Arianda GriÅ¡Äenko 2013-09-11 21:35:47