2020 m. sausio 22 d., trečiadienis

ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖ

Zarasų rajono savivaldybės administracija. Sėlių a. 22, 32110 Zarasai, tel. (8 385) 37173, faks. (8 385) 37172, el.p. info@zarasai.lt
Biudžetinė įstaiga. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 188753461.
Versija neįgaliesiems
Informacija
Naujiena
zrs

Mėsos perdirbimo paslapčių ūkininkai mokėsi Lenkijoje ir Austrijoje

2018 m. gruodžio 14-20 d. Lietuvos ūkininkų sąjungos Zarasų skyriaus ūkininkai, kartu su partnerias iš Kraslavos rajono, Latvija, Įgyvendindami Europos teritorinio bendradarbiavimo tikslo 2014-2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną projektą Nr.LLI-416 „Vietos produktų gamybos ir realizavimo paramos sistemos kūrimas Utenos – Latgalos pasienio regione“ dalyvavo mokomojoje kelionėje Austrijoje ir Lenkojoje, lankėsi skerdyklose ir mėsos perdirbimo cechuose kur mokėsi mėsos skerdimo, išpjaustymo, brandinimo ir kt. mėsos perdirbimo technologijų.


Pirmąsias dvi dienas ūkininkai praleido Lenkijos miesto Novy Satcz apylinkėse, kur mokėsi skerdykloje “Mipol” ir turėjo galimybę susipažinti su naujausiomis skerdimo technologijomis ir įranga, įskaitant ir halal (ritualinio) skerdimo ypatybes. Antrą dieną mokymai vyko ūkininko Marek Grzyb skerdykloje ir mėsos perdirbimo ceche, kur pagrindinis dėmesys buvo skiriamas produkcijos paruošimui rinkai – pakavimo technologijoms ir mėsos produktų gamybai.


Atvykę į Austriją, mokomosios kelionės dalyviai lankėsi “LFS Althofen” ūkininkų organizacijoje, skerdykloje „Sirnitz“, „Nockfleisch“ ūkininkų kooperatyve, turinčiame savo mėsos parduotuves, bet labiausiai ūkininkams patiko Diex skerdykla, kurią prieš daugiau kaip 20 metų įkūrė susibūrę 17 vietos ūkininkų. Panašaus dydžio skerdyklą Lietuvos ūkininkų sąjungos Zarasų skyrius planuoja įrengti Dusetose.


Mokomosis kelionės metu buvo aplankytos penkios skerdyklos ir mėsos perdirbimo cechai, sužinota daug gamybos paslapčių, užmegzti ryšiai tolimesniam bendradarbiavimui, mokantis rūkytų ir vytintų dešrų gamybos. Kelionėje dalyvavę ūkininkai įsitikino, kad mėsos perdirbimas mažomis apimtimis, gali ženkliai prisidėti ūkininkams kuriant pridėtinę vertę.

 

Projekto vadovė
Ingrida Tatarūnė
Tel.:8-611-43889


Svetlana Veikšrienė 2018-12-24 16:49:29